All your SIP trunking questions, answered

Our recent Webinar on the future of unified communications provoked a lively discussion with our audience. Browse through this list to clear up any issues that may be on your mind

Share this article:

The quality of a Webinar can be judged in part by the level of discussion it provokes. And if that’s the case, Allstream’s recent Webinar on SIP trunking and unified communications was top-notch.

In “SIP Trunking: Take Your UC to the Next Level,” we brought together experts from Allstream and a customer representative from Thomson Tremblay to discuss ways IT departments can streamline the integration of voice, video and other data applications while reducing costs and complexity. The Webinar included a live chat with our panelists and we received more than a dozen questions from the audience. See if any of these were on your list, and get more information by watching a replay of the Webinar on demand.

QUESTION 1:
Is SIP offered by Allstream as a service to the customers?
ANSWER 1:
Yes, SIP Trunking is the service that we provide to users.

QUESTION 2:
How is Allstream using SIP if the customer has an old Nortel System?
ANSWER 2:
SIP in front of a Nortel system – use a gateway device to use SIP Trunking from a network perspective, but you will be limited by the reduced feature set on the older analog or digital Nortel phones. But you will also see operational cost savings.

QUESTION 3:
How many SIP sessions could I ask to Allstream?
ANSWER 3:
You can subscribe to as many sessions as you need. We can provide as low as 10, and have customers who have thousands.

QUESTION 4:
Is Allstream using SIP over the public internet?
ANSWER 4:
Yes, we can offer SIP over the public internet, as well as over Allstream Internet or MPLS. We can provide Quality of Service marking on Allstream internet accesses. However, if you use the public internet, it is best effort.

QUESTION 5:
What’s the price difference between MLPS and public internet, if there is one?
ANSWER 5:
The price of the SIP Trunking sessions is the same, but there are different costs depending on the underlying service you use – internet or MPLS.

QUESTION 6:
What is the approximate per-channel price for Allstream’s SIP trunks? Assuming no bulk discounts?
ANSWER 6:
You need to have a discussion with an Allstream sales rep to get more detail on pricing as price varies based on features selected, etc.

QUESTION 7:
What is the most significant benefit of integrating Unified Communications with SIP Trunking?
ANSWER 7:
SIP Trunking enables businesses to get more from UC by enabling end to end IP connectivity throughout the organization, enabling voice as an application in the existing IT organization, and reducing the number of networks, circuits and vendors. Also, SIP Trunking helps to make UC features more accessible as well as easier and less expensive to manage. One major benefit is virtual presence — you get all the telephone numbers and access to local networks through one physical connection.

QUESTION 8:
In which countries can I use your SIP Trunking? Is it planned to extend your service to other countries?
ANSWER 8:
Allstream is a Canadian based service provider, and as a result we only provide SIP Trunking in Canada. There are many providers in the United States and abroad who offer SIP Trunking around the world – it has become a very widely used service.

QUESTION 9:
Why would a company consider SIP rather than a PRI?
ANSWER 9:
Well for one, if you use SIP, you don’t need to buy a separate circuit for your voice. You can use your data or internet connection for your voice.

QUESTION 10:
(Directed to Allstream customer Joe Bertucci from Thomson Tremblay) Joe, do you have any advice for a business before implementing SIP Trunking?
ANSWER 10:
I would suggest focus on planning. Plan, Plan, Plan. Spend lots of time with your service provider and ask all questions relating to all possible scenarios.

QUESTION 11:
Are there challenges & barriers to implementing advanced applications like federated presence?
ANSWER 11:
Federating presences benefits from all parties being interconnected via SIP trunking… using wide range of UC vendor solutions – open standards simplifies this – we’d be happy to discuss in detail if you would like more info.

QUESTION 12:
Does Allstream use a standard gateway for SIP Trunking if customers has an old phone system?
ANSWER 12:
We have interconnected with several gateway types, and are in the process of standardizing with a specific TDM gateway. The gateways vary depending on size of implementation, etc.

QUESTION 13:
Where could I have more info about the SIP trunk offered by all stream?
ANSWER 13:
Visit http://www.allstream.com/products/ip-connectivity/ip-trunking.html

Share this article:
Comments are closed.